Udruženje Naša djeca već dugi niz godina uspješno implementira „Projekat osnaživanja i osamostaljivanja punoljetnih štićenika koji izlaze iz dječijih domova.“  Njegova realizacija pokazuje jako dobre rezultate iako iziskuje mnogo  ulaganja u mlade koji treba da se osposobe za samostalan život i rad. Djeca i mladi bez roditeljskog staranja, izostavljeni su iz državnog sistema koji nema riješen plan unapređivanja njihove ličnosti tokom boravka unutar dječijih domova, a osobito po izlasku iz njih, kada obično bivaju prepušteni sami sebi. 

Udruženje je uočilo deficite državnog sistema, i potrebe navedene populacije, te je zahvaljujući donatorskim sredstvima  sugrađana u iseljeništvu, kao i lokalnih donatora, krenulo u humanitarnu misiju pružanja podrške i pomoći navednoj populaciji. U sklopu ovog projekta, smišljamo moduse njihovog zapošljavanja po izlasku iz domova te omogućavanje  „krova nad glavom“. Pored toga tim stručnjaka, pedagoga, psihologa i socijalnih radnika , svakodnevno pružaju  savjetodavnu podršku u savladavanju prepreka i nedoumica koje će onemogućiti njihovu uspješnost. Putem naše humanitarne misije uspjeli smo osnažiti osam omladinaca koji su napustili dječije domove, te sada studiraju ili rade u svojoj struci, a neki od njih su dio i našeg tima.

Retrospektivnim pregledom ovog projekta,  prisjetit ćemo se omladinaca kojima smo pomagali i koji su sada samostalne mlade osobe sa velikom perspektivom za budućnost.

Šemsi smo po izlasku iz Dječijeg doma pored moralne i egzistencijske podrške, pomogli da položi vozački ispit, koji mu je bio potreban za zaposlenje. Također je uključen  u projekt gdje se uz tim stručnjaka osposobio za rad pomoćnog voditelja informatičkih radionica za djecu JU Dječiji dom Mostar. Trenutno živi i radi u Crnoj gori.

Amra i Emina su omladinke kojima smo nakon završene frizerske škole dali podršku u vidu osiguravanja prakse sa stručnim timom frizera iz Velike Britanije kao i lokalnim frizerima. Amri je također osigurana praksa u Švedskoj gdje je stekla mnogo iskustva za rad u frizerskom salonu kojeg smo otvorili u sklopu JU Dječiji dom Mostar.  Trenutno su samostalne i rade u lokalnim frizerskim salonima.

-U sklopu našeg projekta stipendiranja, koji omogućava daljnje školovanje omladinaca po izlasku iz domova, Mini smo obezbijedili stipendiju za školovanje na Medicinskom fakultetu.

Nakon što je prošla kroz program osnaživanja i osamostaljivanja, Sanela je postala dio našeg tima. Radom u Udruženju sve više napreduje te pokazuje afinitete za mnoge segmente našeg djelovanja. Ponosni smo što u našem timu imamo ovakve omladince.

Još jedna djevojka Albina  je dio našeg tima koja nakon završenog procesa osnaživanja doprinosi radu Udruženja gdje pokazuje izuzetnu sposobnost i odgovornost za obavljanje svih zadataka.

Ilma je trenutno u procesu osnaživanja i osamostaljivanja. Svakodnevno pokazuje veliki napredak te ulaže jako mnogo truda i volje za obavljanje svojih zadataka unutar Stambene jedinice Naša djeca kao i ogranku radne terapije Second Hand Friends.

Amir je također u procesu osnaživanja i osamostaljivanja. Poseban napredak pokazuje u projektu gdje izvodi animaciju Mede za dječije rođendane. Pored toga predan je i drugim obavezama unutar Udruženja, gdje daje svoj veliki doprinos.

Pored navedenih primjera pomoći omladincima, ističemo kako također uspješno realiziramo projekat “Samostalno stanovanje uz podršku“  gdje od 2012.  žive 3 djevojke s mentalnim teškoćama-nekadašnje štićenice JU Dječiji dom Mostar.  Uspješno osamostaljivanje omladine rezultat je zajedničkog rada, poštivanja i dogovora uposlenika i korisnika. Samostalni omladinci su buduća snaga Naše Djece, vjerujemo u njihov uspjeh i to nam daje snagu da zajedno savladamo sve prepreke i teškoće sa kojima se susreću po izlasku iz institucialnog smještaja.