Udruženje Naša djeca na današnji dan 2012. godine pokrenulo je stambenu jedinicu  u kojoj su smješteni omladinci po izlasku iz JU Dječiji dom Mostar. Stambena jedinica , koja se nalazi u vlasništvu JU „Dječijeg doma Mostar“ osposobljena je za život zahvaljujući sufinancijerima iz Švedske i Engleske -OurKids i Vara Barn, koji su uložili 129,266.05  KM za obnovu tada već potpuno devastirane kuće, koju je 1979. godine dječijem domu darovao Jovo Vojinović.  Ona je obnovljena s ciljem da se omladincima sa i bez razvojnih poteškoća pruži pomoć u osamostaljivanju po izlasku iz institucionalnog smještaja.

Već pet godina unutar ove stambene jedinice realiziraju  se projekti “Samostalno stanovanje uz podršku“ te „Osnaživanje i radno osposobljavanje omladinaca“, koji su nažalost po izlasku iz  domova prepušteni sami sebi. Na svu sreću Udruženje Naša djeca je prepoznalo tu problematiku i počelo djelovati na djelomičnom rješavanju problema s kojima se omladinci susreću.

Rad s omladincima po izkasku iz institucionalnog smještaja, prije svega jako je odgovoran i zahtjevan posao, koji iziskuje jako mnogo pegagoškog takta, senzibilnosti, motivacijonog učinka, srtpljenja, iznalaska donatorskih sredstava kako bi jedan mladi život uspješno pripremili i osposobili za daljnju samostalnu egzistenciju  u društvenoj zajednici. Ponosni smo na dosadašnje ostvarene rezultate u provedbi naših projekata, jer je osnažena omladina dokazala da im trebamo dati mogućnosti i priliku kako bi oni mogli uspješno djelovati”, kaže Aida Kajan predstavnica Udruženja Naša djeca.

Trenutno su u kući smještene četiri djevojke od kojih tri pripadaju populaciji osoba s invaliditetom i jedan omladinac . Uz pomoć personalnih asistenata uspješno su integrirani u društvenu zajednicu, te osposobljeni za samostalniji život i radno djelovanje. Radni tim je zadužen za propratnu podršku, održavanje kontinuiteta naučenog,te olakšavanju u shvaćanju novih znanja.

Iz Udruženja ističu kako se suočavaju sa problematikom koja se odnosi na financiranje omladinaca, a realnost je takva da će još mladih po izlasku iz domova trebati podršku i krov nad glavom. Kažu kako je nažalost i smještaj u stambenoj jedinici ograničenog vremenskog roka, jer od same obnove i izgradnje nepostojećih stambenih jedinica na drugom spratu kuće, Udruženje plaća zakup JUDječiji dom Mostar. Prvih pet godina visina zakupa iznosila je 520,00, a od Juna tekuće godine u novčanoj vrijednosti od 900 KM.  Također su naglasili kako i dalje traže moduse kako bi osigurali život omladinaca s razvojnih poteškoćama koji su trenutno zbrinuti u stambenoj jedinici, a nisu sposobni da samostalno funkcioniraju.

“Dakle, pored obnove i izgradnje stambenih jedinica koja je vlasništvo JU “Dječiji dom Mostar”  mi plaćamo zakup i na taj način ponovno humanitarno djelujemo jer pomažemo djecu do 18 godina koja su  smještenu u domu. Pored zakupa proteklih pet godina kontinuirano smo pomagali navedenu ustanov kroz razne vidove projketnih aktivnosti. Budući da je zakup prostora  stambenih jedinica navedenog objekta  vremenski ograničen, Udruženje  u narednom periodu planira da obezbjedi i trajno riješi prostorno pitanje za boravak korisnika koji moraju biti cjeloživotno pod nadzorom personalnog asistenta,” navodi Kajan.

Pozitivan primjer ove priče je također da se omladinci koji stanuju u kući ne oslanjaju samo na dobročinstva ,te da su i sami svjesni da trebaju biti korisni članovi društva koji rade i imaju svoje svakodevne obaveze. Jedan takav primjer je radna terapija u sklopu butika Udruženja „SecondHandFriends.“

Ovaj put zasigurno nije bio nimalo lagan, ali osoblje Udruženja Naša djeca s velikom ljubavi i predanošću radi na rješavanju problematike koja se odnosi na ovu osjetljivu populaciju. Pored toga što im omogućavaju normalne životne uvjete i krov nad glavom, neizostavno je i to da im pružaju osjećaj porodične strukture i prijateljstva. Nadaju se kako će kao I dosada naići na podršku plemenitih pojedinaca I donatora te obezbijediti sigurne I cjeloživotne uslove za život mladima koji nisu u mogućnosti da brinu sami o sebi.