OSNIVAČI

Dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, dobrota u davanju stvara ljubav

 

Osnivači Udruženja građana Naša djeca su humanitarci porijeklom iz Mostara, koji žive u inostranstvu , a koje je spojila zajednička misija i entuzijazam za pomoć djeci bez roditeljskog staranja staranja i osoba s poteškoćama u razvoju. Neumorno humanitarno zalaganje ovih aktivista promiče vrijednosti humanizma i solidarnosti kao zaloga održavanja društvene zajednice. Svojim djelotvornim radom uspjeli su probuditi svijest i socijalnu osjetljivost među ljudima na radost i zadovoljstvo onih kojima je pomoć potrebna.

INDIRA ALIKAFIĆ

Oduvijek mi je bila želja ukoliko budem imala dovoljno novaca da pomažem djeci bez roditeljskog staranja. Kada se to ostvarilo odlučila sam da potrošim dio novca sa štićenicima JU Dječiji dom Mostar. Prvo sam ih odvela sam u kupovinu, da kupe sebi što žele. Međutim nakon toga uvidjela sam da nisam zapravo ništa uradila . Otvorile su mi se oči da je problem koji snalazi tu djecu kada napune 18 godina mnogo veći, jer oni moraju tada napustiti ustanovu. Upravo to je bio poticaj da pokrenemo Udruženje „Naša djeca“, koje je poput čarobnog štapića koji pretvara nemoguće u moguće. A to je misija da se toj djeci omoguće uslovi za život po izlasku iz Dječijeg doma. Vjerujem u pozitivnu energiju i misli, i smatram da je svrha mog postojanja pomaganje toj djeci. To me čini potpunom i daje mom životu smisao .

AMRA ŠKALJO LUNDBERG

Motivacija da se uključim u misiju Udruženja „Naša djeca“ su štićenici Dječijeg doma i njihova životna okolnost. Moje majčinsko srce nije moglo podnijeti da ništa ne pokušam da im pomognem. Moja obitelj je prije rata pomagala toj populaciji, odrasla sam u atmosferi gdje je pomaganje drugom bilo od glavnih životnih ciljeva. Međutim sistem tada i sada nije isti. Nije lako djeci koja imaju roditelje, a pogotovo onima bez njih. Upravo iz tog razloga svoj život sam posvetila humanitarnom djelovanju i pomaganju onima kojima je naša pomoć potrebna.

LANA KULAŠ

Prije skoro 10 godina, dok sam radila kao profesorica Engleskog u The Heathland School u Londonu, ja i Davor Golub smo imali ideju da vodimo studente iz naše srednje skole u Bosnu i Hercegovinu. Godinu prije smo oboje bili u Tanzaniji za projekat gdje su studenti pravili biblioteku za lokalnu školu. Nešto slično smo htjeli početi u Bosni i Hercegovini. Počeli smo istraživati i pronašli JU Dječiji dom Mostar i uvidjeli da je toj djeci jako potrebna pažnja i dodatne aktivnosti. To smo ljeto doveli dvadeset studenata iz naše škole na druženje i aktivnosti s djecom iz doma. Nakon toga počeli smo se vraćati svako ljeto i priključile su nam se i druge škole. Tako je nastala organizacija Our Kids Foundation koja pomaže djeci bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini.

DAVORKA KULAŠ

Moj humanitarni angažman započeo je tako što sam istraživala gdje bi moja kćerka Lana Kulaš implementirala projekt svoje škole u Bosni i Hercegovini. Tada sam stupila u kontakt sa Dječijim domom i nastavila se zauzimati za djecu i pomagati im. Kada sam se suočila sa realnošću i problematikom koja prati djecu bez roditeljskog staranja nakon što navrše 18 godina jednostavno nisam mogla zatvoriti oči pred tim problemom. To me najviše potaklo da pomažem djeci i dam sve od sebe da im osiguram svjetliju budućnost.

KONTAKT INFORMACIJE

Bajatova 2, Mostar BiH

+387 61 759 719

info@djeca.ba

Novosti