NAŠA PRIČA

NAŠA PRIČA

„Udruženje ”Naša djeca” djeluje kao prijatelj djeci bez roditeljskog staranja i osoba sa poteškoćama u razvoju. Osnovano je 2009. godine s ciljem pomoći ovoj populaciji naše države.

 

Prema podacima UNICEF-a danas živi više od 1700 djece na granici minimalnog egzistencijalnog životnog standarda, društveno marginalizirani i okovani predrasudama. Ponukani navedenim spoznajom , ujedinili smo prijateljske snage pod zajedničkim brendom ”NAŠA DJECA” na tri različita jezika i tri geografska područja (BIH, Švedska i Velika Britanija). S velikim entuzijazmom nastojimo pomoći djeci bez roditeljskog staranja i osobama s poteškoćama u razvoju. Donatorska sredstva i finansijsku podršku za implemantaciju naših projekata osiguravamo zahvaljujući lokalnim donatorima, kao i našim sestrinskim organizacijama „Vara Barn“ iz Švedske i „Our Kids“ iz Velike Britanije. Osoblje ovih organizacija čine volonteri/dobrovoljci i uprava koja ne prima nikakvu nadoknadu za svoj rad. Kroz projekte školovanja, osposobljavanja, te i širenja znanja o poduzetništvu, omogućujemo ovoj djeci sigurniju budućnost. Zahvaljujući modelu osobne assistencije i rada, osposobljavamo i djecu s poteškoćama u razvoju i pružamo im mogućnost za samostalniji život

BACKGROUND

Naše djelovanje postoji i opstaje zahvaljajući ženama koje su inicijatori svega što smo danas postali. Nosile su, dolazeći u našu državu pregršt ljubavi i snažnu volju da pomognu djeci. Ranije su to radile anonimno, svakim svojim dolaskom u BiH. Indira Alikalfić, Amra Škaljo-Lundberg, Davorka Kulaš i Lana Kulaš daleko su tijelom ali nikad duhom i bićem od svoje domovine i svih onih koji su ostali iza njih. Željele su biti dio svakodnevnice u životima djece bez roditeljskog staranja i svojim doprinosom poboljšati njihove životne standarde, omogučiti im egzistencijalne osnove, osigurati projekte koji će biti izvori prihoda, ali i ponuditi im bilo kakvu alternativu po napuštanju državnih ustanova.Svojim entuzijazmom napravile su vojsku volontera koji su nama u Bosni i Hercegovini „vjetar u leđa“, oslonac i podrška, u svakoj našoj zamisli. Pored svih ideja koje podstaknu naš rad, neiscrpna njihova energija, iskrena emocija i srdačnost je nešto što fascinira , taj spoj misli i duše , rijeći i otkucaja srca dok ih posmatramo u društvu sa djecom navode na pitanje da li su ovi ljudi stvarni!

 

VIZIJA

“Djeca i mladi bez roditeljskog staranja ravnopravni članovi društvene zajednice”.

 

MISIJA

Omogućiti i pružiti kvalitetnije uvjete života i trajnu samostalnost djeci i mladima bez roditeljskog staranja u društvenoj zajednici.

 

 

KONTAKT INFORMACIJE

Bajatova 2, Mostar BiH

+387 61 759 719

info@djeca.ba

Novosti