Asia Odum: “Volontiranje u Udruženju Naša djeca me promijenilo za čitav život”

Asia Odum iz Washingtona , volonterka je koja je provela u Udruženju Naša djeca devet mjeseci i svojim humanitarnim angažmanom doprinjela radu Udruženja te stvorila neraskidivu vezu prijateljstva s djecom i mladima bez roditeljskog staranja.

Article Published: July 21, 2017

Asia Odum iz Washingtona , volonterka je koja je provela u Udruženju Naša djeca devet mjeseci i svojim humanitarnim angažmanom doprinjela radu Udruženja te stvorila neraskidivu vezu prijateljstva s djecom i mladima bez roditeljskog staranja. Naime, Asia je prvo došla u Mostar predavati engleski u sklopu Mostar Summer Youth Programa, a nakon što se susrela sa štićenicima JU Dječiji dom Mostar i omladincima stambene jedinice našeg Udruženja, odlučila je ostati u Mostaru još neko vrijeme.

“Još uvijek se sjećam prvog puta kada sam otišla u Dječiji dom , kao i kada sam provela vrijeme s djevojkama u stambenoj jedinici. Osjetila sam toliko ljubavi i kao da pripadam tamo. Volontiranje u Udruženju Naša djeca mi je mi je otvorilo oči te ostvarilo san da radim u inostranstvu gdje mogu da vidim utjecaj svog rada svakodnevno. Rad s djecom je bio zabavan i ta djeca zaista zaslužuju mnogo ljubavi i pažnje. Pomagala sam im u izradi domaćih zadataka za školu , igrali smo igre i proveli mnogo zabavnog vremena zajedno, te smo učili o temama koje će ih onsažiti u budućnosti. Imala sam zadovoljstvo organizirati modnu reviju s djecom i osmisliti koreografiju za ples. Volim raditi s tom djecom i vjerujem da su oni budući lideri ove zajednice i svijeta. Također sam naučila da kulturne razlike i jezik nisu toliko bitne kada dođeš negdje otvorenog srca. Ovo humanitarno djelovanje me promijenilo na bolje i za čitav život, „ kaže Asia.

Asia ne krije oduševljenje Mostarom, te smatra kako ljudi u drugim zemljama nisu ni svjesni što se dešava u Bosni i Hercegovini jer su i dalje fokusirani na tešku prošlost.

„Mostar ima toliko dobre energije i jako mi se sviđa što se ovdje spaja više kultura. Također mi se dopada street art ovdje koji daje jako puno osobnosti ulicama. Nažalost izražen je i utjecaj rata i bit ću iskrena da zaključim da je ovdje također izraženo kršenje ljudskih prava, osobito prava djece. Međutim, nijedno mjesto nije savršeno i duboko vjerujem da su promjene ovdje moguće, „ ističe Asia.

Ona je također postala zaštitno lice butika Udruženja- Second Hand Friends, za koji je sa zadovoljstvom pozirala kao model.

Asia ima želju ponovo posjetiti Bosnu i Hercegovinu te pomoći radu Udruženja Naša djeca.

„Sretna sam da postoje ovdje organizacije poput naša djeca koje pomažu premostiti praznine i paziti na djecu i mlade bez roditelja kao i na djecu s poteškoćama u razvoju,“ zaključila je.