Posjete korisnika lokalnim kompanijama u Mostaru

U sklopu projekta “Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za mlade bez roditeljskog staranja” Organizovane su tri posjete firmama/ potencijalnim poslodavcima.

Article Published: October 24, 2023

U sklopu projekta “Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za mlade bez roditeljskog staranja” Organizovane su tri posjete firmama/ potencijalnim poslodavcima koje su predstavile svoj rad mladima, vrste poslova i način na koje oni vrše zapošljavanje kako bi se mladi ljudi upoznali s tržištem rada i mogućnostima zaposlenja nakon osamostaljivanja.

Korisnici UG “Naša djeca-Our kids” su učesnici projekta, te su zajedno sa mentorima posjetili kompaniju Hepok Mostar. Tokom posjete učesnici su imali mogućnost da se upoznaju sa tehnologijom za proizvodnju, dobiju informacije kako se rukovodi mašinama za proizvodnju vina, načinima kako se skladišti vino te kako se pakuje i ide u prodaju.

Druga po redu organizirana posjeta je implementirana u apoteci Mopharm. Učesnike posjete ispred navedene ustanove farmaceutkinja koja nas je sa opisom posla farmaceuta. Objasnila nam da u apoteci mogu da rade dvije struke to su farmaceuti koji su završili srednju medicinsku  školu smjer farmaceut, kao i magistri farmacija koji isključivo rade na pravljenju lijekova. U sklopu obilaska pokazali su nam prodajni prostor kao i laboratoriju u kojoj prave razne medikamente.

Treća posjeta lokalnim firmama je bila posjeta kompaniji Jysk. Naši korisnici su imali priliku da razgovaraju sa uposlenicima i rukovodiocima, gdje su upoznati sa opisom posla trgovca i svim aspektima djelovanja koje radno mjesto zahtijeva; stručna sprema, vještine koje su neophodne za obavljanje navedenog zanimanja kao i načini na koje vrše upošljavanje. U sklopu posjete korisnici su imali priliku da se upoznaju sa prodajnim prostorom kao i dijelom skladišta i radom i istom.

Zahvaljujemo se kompanijama: Hepok, Mopharm i Jysk Mostar na gostoprimstvu i zanimljivim  izlaganjima.

Projekat “Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za mlade bez roditeljskog staranja” čiji je nosilac Udruženje Naša Djeca-Our Kids, provodi se u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjeenog Kraljevstva, a provodi People in Need.