Trening za osoblje Dječijeg Doma Mostar i osoblje Naša Djeca

Stres u pomagačkim strukama i sagorijevanje profesionalaca koji svaki dan izravno rade s djecom i mladima bez roditeljskog staranja, često je ignorisana tema i unutar samog sistema.

Article Published: October 24, 2023

Stres u pomagačkim strukama i sagorijevanje profesionalaca koji svaki dan izravno rade s djecom i mladima bez roditeljskog staranja, često je ignorisana tema i unutar samog sistema.

Provođenje djetinjstva bez roditeljskog staranja unutar sistema javne skrbi znači da su djeca i mladi u potpunosti oslonjeni na djelatnike unutar sistema, od ustanova u kojima su boravili do rijetkih nevladinih organizacija koje rade s tom populacijom.

Neuređenost sistema koji često dovodi radnike u situacije nejasnih informacija i nedostatka kontrole, samo je još jedan u nizu okidača stresa koji dodatno iscrpljuje resurse koje imamo.

To je potaklo udruženje „Naša djeca“, zajedno sa Centrom za psihološku podršku “Sensus” da implementira projekat “Unapređenje psihosocijalne podrške za mlade bez roditeljskog staranja”, u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću, kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Specifični cilj njihovih aktivnosti je unaprijeđenje znanja i vještina odgajatelja Dječijeg doma Mostar i zaposlenika udruženja „Naša djeca“ koji izravno rade s mladima bez roditeljskog staranja. Stoga su osmislili radionicu za osam sudionika te pomagačke struke kako bi na siguran način učinkovito nastavili pružati podršku u procesu osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja u Mostaru.

„Tokom dvodnevne radionice upravo smo i osvještavali i prepoznavali mehanizme nošenja sa stresnim situacijama, na kojim mjestima iste možemo poboljšati, proširiti, podržati. Učili smo i značajne tehnike za povlačenje i relaksaciju koji su zlatan alat za smanjivanje anksioznosti, stresa i poboljšanje prisutnosti,“ istakla je Medina Kljako, voditeljica radionice.

Besplatni resursi za pomoć profesionalcima u pomagačkom sektoru

Osnaživanje osoba iz pomagačkih struka za kontruktivnije nošenje sa kriznim i stresnim situacijama izravno utječe na kvalitet podrške mladima bez roditeljskog staranja koji su s njima u svakodnevnom boravku. Izgradnja i održavanje zdravog sistema podrške kroz ljude kojima se okružujemo, kao i cjeloživotno učenje, od ključne je važnosti za sve nas, a posebno za modeliranje zrelog nošenja sa životnim izazovima koji neminovno čekaju mlade po izlasku iz sistema. “Kroz radionice sam osvjestila da je vrlo značajno iskreirati sisteme podrške u poslu kojim se bavim. Kako je za djecu sa kojom radim najznačajnije naše prisustvo, gdje ih prepoznajemo i možemo da ih sa tog mjesta u potpunosti obuhvatimo u njihovim potrebama. Naučila sam i tehnike relaksacije, na čemu sam posebno zahvalna,” kaže M.B., sudionica radionice.

Priliku da se njihov glas čuje, djelatnici pomagačkih struka imati će sljedeće sedmice u Mostaru na okruglom stolu koji organizira udruženje „Naša djeca“ gdje će educirati širu javnost o zaključcima istraživanja na ovu temu, te pružiti konkretne preporuke i priručnik za rad sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja.

Predstavljeni resursi će biti darovani široj javnosti na upotrebu u nadi doprinosa poboljšanju podrške osamostaljenju mladih bez roditeljskog staranja kroz zaštitu i ispunjavanje njhovih prava zajedničkom suradnjom institucija i nevladinog sektora.