Učim biti konobar/ica i šanker/ica

UG „Naša djeca - Our Kids u BiH“ je 06.05.2022 počela sa implementacijom projekta „Učim biti konobar/ica i šanker/ica“ koja će trajati do 31.01.2023. Projekt financira Europska unija u Bosni i Hercegovini kroz program dodjele bespovratnih sredstava projekta EMPOWER kojeg provodi CARITAS BiH sa partnerima.

Article Published: June 7, 2022

PROJEKT: „Učim biti konobar/ica i šanker/ica“

UG „Naša djeca – Our Kids u BiH“ je 06.05.2022 počela sa implementacijom projekta „Učim biti konobar/ica i šanker/ica“ koja će trajati do 31.01.2023. Projekt financira Europska unija u Bosni i Hercegovini kroz program dodjele bespovratnih sredstava projekta EMPOWER kojeg provodi CARITAS BiH sa partnerima.

Projekt se implementira u sjedištu organizacije u Vrapčićima nadomak Mostara gdje se nalazi Klub “Friends“, interni kafić koji koriste mladi korisnici Udruge i uposleni.

Cilj projekta je povećanje mogućnosti za pronalazak zaposlenja za osobe s poteškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici a ostvaruje se kroz tri koraka.

Prvi korak je održavanje praktičnih radionica profesionalnog osposobljavanja pod nazivom „Učim biti konobar/ica i šanker/ica“. Kao dio prakse, organizirat će se grupne posjete Klubu „Friends“ kako bi učesnici/ce imali priliku vježbati vještine koje su stekli.

Drugi korak je jačanje svijesti poslodavaca tako što će se organizirati posjete vlasnika lokalnih kafića i restorana Klubu „Friends“ kako bi ih mladi mogli uslužiti i kako bi se uvjerili u sposobnosti za rad osoba s poteškoćama u razvoju.

Treći korak je promocija samog projekta i njegovih aktivnosti i metoda, širenje naučenih lekcija i principa rada, kao i promocija važnog pitanja zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Nakon mjesec dana pripremnih aktivnosti, prva radionica je uspješno održana 7.6.2022. Trenerica je održala uvodno predavanje, potpisani su ugovori i učesnici/ce su se počastili prvim sokom.

Učesnici/ce su pokazali zadovoljstvo i volju za učenjem. Radujemo se nastavku implementacije!